Takk for besøket, Thomas!

I oktober gjestet Thomas Stokke Kirkenes Hundesenter. Thomas, som driver Klickerklok og er med i R+Gundogs, har mange års erfaring med belønningsbasert hundetrening. Denne gang holdt han ett foredrag om belønninger og ett grunnkurs for trening av fuglehunder med belønninger. Belønningsforedraget hadde over 30 deltakere! Her er en bitteliten smakebit av hva vi fikk lære denne helgen.

Dersom du velger å trene hund med belønninger så er det greit å sette seg inn i hva det innebærer og hvordan du best kan nytte deg av dem. I tre timer foreleste Thomas om hva belønninger er og han kunne holdt på i mange timer til! Han begynte med å si at belønning kalles forsterkning på fagspråket. Dette betyr at en atferd blir forsterket bare om belønningen er bra nok til at atferden gjentas. Thomas gikk videre på dette sa at forsterkningen (belønningen om du vil) er atferden i seg selv. Tenk på hvordan hunden får servert godbiten, den kan trilles på bakken, tas i mot i lufta, jages i hånden mm. Ergo det handler ikke bare om å spise en pølsebit, men opplevelsen rundt pølsebiten!

Han skilte mellom sosiale belønninger, lekbelønninger og godbitbelønninger. Alle disse kan trenes og han anbefalte å ha ett lite repertoar av belønninger slik at du ikke plutselig står der og hunden ikke vil ha pølsebiten du serverer. At hunden ikke vet hvilken belønning som kommer opprettholder interessen og fokuset.

Thomas oppsummerte med å si at engasjement og motivasjon burde være første prioritet når du skal trene hund. Ikke være gjerrig og bruk gjerne en supergod belønning og ta 10 repetisjoner for å komme i mål. Bruker du halvgod belønning vil du kanskje måtte ta 1000 repetisjoner for å forsterke atferden like bra.

Helgekurset «Bli best på din fuglehund» ga de 15 deltakerne og observatørene ett grundig innblikk i hva belønningsbasert trening av fuglehunder er og hvordan man trener det i praksis. Thomas var veldig god på å hele tiden relatere de forholdsvis enkle øvelsene med godbit og leke til praktiske scenarioer i jakten.

Vi var veldig heldig av valg av helg. Utendørs regnet det sidelengs, mens vi kunne ta i bruk den nye hundehallen på Svartli så vi holdt oss tørre!

Thomas fokuserte på at deltakerne skulle være «PÅ» i treningen av hunden. Dersom du lærer deg under trening å lese hund, reagere kjapt og tenke nytt om det blir feil. Det vil da bli enklere for deg å være i forkant når du kommer ut i skog og fjell og havner i situasjoner som oppstår utenfor din kontroll. Dette fungerte utmerket da opptil 4 ekvipasjer trente samtidig med fullt fokus på sin hundefører! De fleste av deltakerne var valper og unge hunder så dette var enda mer imponerende når vi så det fløy både leker og godbiter rett ved siden av dem fra naboen!

Noen notater fra kurset:

-Tren fuglehunden din til å kunne komme, sitte, levere og følge deg. Disse henger i hop! Kan du stoppe hunden så trenger du ikke innkalling. Kan den fot er det lettere med innkalling. Kan den stoppes er det lettere med stand. Osv osv. osv

-Lær hunden å apportere FORDI den har lyst , ikke når den har lyst!

-Pause avknapp – er hunden rolig så får den være aktiv

-Klikket er som ett kamera – Ta bilde(klikke) når hunden ser på deg (i ping pong øvelsen)

-Apport skal BLI gøy fordi belønningen er så bra at den ikke kan la være:-)

-Hunden tyvstarter ikke – det er vi som er for trege!

-Vanligste feil er å gå for fort frem – Nest vanligste feil er å gå for sakte frem

-Dersom vi holde stilt og ikke maser så kan ikke hunden øve på å være ulydig ved å ignorere kommandoene dine.

-Hunden skal ville det og kunne det FØR du legger på signal

-Det er 5 signal som kan bety SITT for hunden: Fløyte, verbalt, skudd, vingeslag, fugl i lufta

-Du kan forebygge at hunden sprekker i trening eller i fugl ved at du kan rose og gå mot hunden når den reagerer med å stoppe

-Tren på det som er vanskeligst for å komme videre og bli bedre!

Thomas holder kurs i hele Norden, vi er glade for at han tok turen nordover igjen og vi har nå planer om en årlig kurshelg med Thomas og hans digre kunnskapsbank. Er du interessert i mer om denne type trening og kurs før den tid kan du sjekke ut disse linkene:

https://www.rplusgundogs.com/

Lekework shop i Kirkenes http://www.kirkeneshundesenter.no/kursikirkenes/

Takk til alle som deltok og bidro med godt humør, god stemning og lure spørsmål!